Overtime – noua moda

In zilele noastre se formuleaza altfel enuntul problemei: noi, ca firma, nu dorim sub nici un chip ca angajatii nostri sa lucreze peste program. Nu, nu, departe de noi acest gand necurat si parsiv. Noi vrem ca angajatul nostru sa munceasca doar 8 ore pe zi, apoi sa plece fericit acasa, la familia lui, sa stea cu copiii,  sotia, sa gateasca, sa mai iasa si la cina apoi la un film cu prietenii ori socri… sau sa petreaca oricum vrea el. Totul este ca el sa-si termine in cele 8 ore task-ul dat. Daca nu reuseste sa-l termine, asta e, mai sta un pic peste program, pana il termina.

Iar tu, ca un copil mic si nevinovat, care crede in pacea mondiala si alte lucruri inocente, spui: „Da, sunt perfect de acord. Nici nu se putea mai bine si mai corect de atat. Vai, ce sef minunat sunteti! ” Si semnezi orbeste si plin de increde contractul de munca.

Si a doua zi te trezesti cu task-ul in brate. Si vezi ca e ditamai namila, nicidecum un task binecrescut, de 8 ore. Iti zici: „Doamne, dar asta-i munca de 2-3 zile!”
Iar PM-ul iti zambeste gingas: pana maine dimineata la ora 9 sa fie gata! Inghiti in sec, inspiri adanc si pornesti vitejeste la treaba. Si muncesti cu sarg, mananci in fata calculatorului, umpland  tastatura de firimituri (asta in cazul fericit in care iti amintesti sa mai si mananci), te uiti cu disperare la ceas – cineva a complotat impotriva ta si iti face o farsa – prea repede trec orele, una dupa alta, iar task-ul tau e pe departe de a se finaliza. Si uite asa, pe
nesimtite, vine ora 5, teoretic se incheie programul, dar nu si pentru tine, pentru ca nu ti-ai terminat task-ul.  Si muncesti in continuare cu

sarg, tragi cat de tare poti…si vezi cum se scurge timpul in continuare, pe nesimitite…si daca esti norocos, pe la 10-11 noaptea pleci si tu acasa, bucuros ca ti-ai dus munca la bun sfarsit. Dar lasa, ca maine nu se mai intampla…mai dureaza putin, pana imi intru in ritm…

Si uite asa intri intr-un cerc vicios…si ajungi sa muncesti 14-15 ore pe zi si in weekend…
Voi prestati overtime?

4 comentarii la “Overtime – noua moda”

  1. No, la postul meu nu e cazul inca. Dar am cunostinta de oameni de pe pozitii de conducere, care baga ca MIGul, overtime de 2-3 ore zilnic. Mi se pare .. trist. Dincolo de un anumit punct, nici remuneratia suplimentara nu mai merita .. timpul pierdut e mult prea pretios.

    Dar fiecare e bine sa-si traseze singur limita.

    1. 2-3 ore? E bine…asta inseamna ca ajung la 10-11 ore de munca. Eu stiu multi care muncesc chiar 14-15, cum spuneam…asta mi se pare chiar trist. Stii reclama aia cu biropatul? (cel care-si impartea viata intre birou si pat) Din pacate chiar e desprinsa din realitate. Si la un moment dat te opresti si te intrebi cand au trecut atatia ani din viata pe langa tine…

  2. eu am overtime platit,dar prefer sa lucrez sambat decat in cursul saptamanii,e amuzant ,se zice ca e optional dar de fapt e obligatoriu…prietenul meu lucreaza si cate 16 ore pe zi cand are deadline-uri.

    1. Camelcutza, si noi mai lucram 12-14 ore cand avem deadline-uri, dar nu facem din asta o obisnuinta – se intampla de cateva ori pe an. Cand devine o obisnuinta e rau, ca devii sclav al muncii si al banilor, uiti sa mai traiesti si viata trece pe langa tine pe nesimtite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *