Săraca limbă română!

Pentru început, nişte precizări de bază, ca să nu existe discuţii inutile: nu sunt profă de română, nici vreo băbuţă expirată care plânge că pe vremea ei treburile se întâmplau altfel şi tineretul din ziua de azi e aşa şi pe dincolo… Nici măcar n-am vreo treabă cu limba română mai mult decât mi-au predat-o profesorii în şcoală. Nici nu am făcut vreo facultate umanistă, ca să ziceţi că vin aici să mă dau rotundă cu ce m-au învăţat ăştia prin facultate. Nu dom’le, sunt doar un om obişnuit, cu un minim de bun simţ faţă de biata limbă română.

Iar acum, să trecem la ce mă frământă pe mine: la cât de stâlcită a ajuns să fie biata noastră limbă română pe Internet. În special forum-urile sunt invadate cu un soi de limba română pe care abia o mai recunosc. Sunt oameni care scriu atât de stricat încât abia reuşesc să înţeleg ce-au vrut să spună şi credeţi-mă că nu sunt chiar atât de grea de cap. Să vă dau nişte exemple, ca să înţelegeţi la ce mă refer:

 • „nush parerea me-ai k s nu mai fktz-i atta kz d cei kre nu shtiu s vb rom k sh voi vbitzi d prk… „
 • „imi i-au nshte pant dupa kre mii modifik”

Oare săracul Pruteanu nu se răscoleşte în mormânt? Nu spune nimeni să scrii cu diacritice, deşi ar fi frumos şi aşa, dar măcar să foloseşti cuvinte româneşti şi să pui cratimă acolo unde trebuie şi numai dacă trebuie. Cer prea multe de la viaţă? Nu prea cred… utilizarea cratimei se învaţă în clasele 2-4, nu necesită studii superioare în ţări străine, nici MBA-uri.

Unii spun că scriu aşa din grabă. Ei na! Pentru grabă s-au inventat abrevierile, s-a inventat scrierea fără diacritice. Scrierea corectă e o formă de respect faţă de tine însăţi. De ce nu ieşi pe stradă în chiloţi (mă scuzaţi vă rog), tot aşa, din grabă? Pentru că ţi-e ruşine, nu? Deci chiar dacă te grăbeşti sari totuşi într-o pereche de pantaloni, nu? Păi şi atunci de ce nu arunci şi o cratimă acolo unde trebuie? Când ieşi din casă, chiar dacă te grăbeşti tot mai arunci o privire fugitivă în oglindă, ca să te asiguri că nu pleci cu puloverul pe dos sau descheiată la un nasture, nu? Păi şi atunci de ce nu arunci şi o privire fugitivă pe minunile pe care le scrii? Pentru că şi scrisul e cartea de vizită a unui om, nu numai hainele de pe el.

Eu sunt de părere că nu e grabă, ci e neştiinţă. Bun, ai tras chiulul la orele de română din clasele primare, asta e… nu e bine, dar poţi remedia greşelile tinereţii – mai există şi în ziua de azi cărţi e gramatică ce abia aşteaptă să fie deschise. Mai există chiar şi site-uri care îţi pot veni în ajutor – jos pălăria pentru stimabila doamnă Diacritica. Totul e să-ţi admiţi neştiinţa şi să încerci să remediezi această problemă.

Alţii spun că scriu cum vor, că doar e democraţie (mama ei de democraţie!), că ei ştiu să scrie corect dar scriu cum au chef. Mda…bun…ce să zic…dacă eşti deştept şi îţi face plăcere să o faci pe prostul, e dreptul tău (că doar e democraţie, nu?) dar ai grijă să nu rămâi aşa.

În concluzie: iubesc şi respect limba română, pe cât de mult îmi stă în putinţă. Încerc să scriu pe cât de corect mă pricep, Dex-ul îmi este prieten bun, când nu ştiu ceva întreb fără ruşine (mi-e mai ruşine să rămân în bezna neştiinţei). Nu le ştiu pe toate, mai am multe de învăţat, dar mă străduiesc atât cât pot să fiu prietenă cu cratima şi să scriu cuvinte româneşti.

Voi cum scrieţi?

7 comentarii la “Săraca limbă română!”

 1. depinde,in sms-uri folosesc si eu prescurtari,dar in ceea ce priveste chatul,si mie mi se pare ca deja limba folosita e ridicola,iar copii de scoala din ziua de azi,idioti savanti.pentru ca mie mi-este foarte greu sa pricep ce scrie acolo,iar ei doar asa comunica.cred ca se naste un nou limbaj,cum vorbeam noi pasareste cand eram mici

  1. Hai ca in sms-uri mai inteleg – vrei sa incapa o intreaga idee in cele 150 de caractere sau cate ai la dispozitie, deci esti presata de numarul limitat de caractere. Dar in chat ce scuza mai ai sa fii semi-analfabet?

 2. Pe forumurile publice nu folosesc prescurtări decât dacă suntem un grup restrâns cu membrii foarte familiarizaţi unul cu celălalt. În rest încerc să scriu româneşte, cât de corect mă duce capul şi dacă cineva scrie cum ai exemplificat tu, nici nu citesc, mi se pare pierdere de timp.

 3. Ba eu zic că și cu diacritice. Ok, nu mereu, dar atunci când ni se dă ocazia DA. Pentru că așa e limba noastră. Francezii nu renunță la caracterele lor speciale, maghiarii nu renunță, germanii nu renunță, noi de ce să renunțăm?? Un exemplu scurt dar edificator: „ca tine” si „că ține” nu înseamnă deloc același lucru…

  E puțin mai greu dar dacă îți impui să scrii cu diacritice la un moment dat nu mai poți fără. Militez PENTRU!

  1. Si eu sunt pentru diacritice, doar ca pe calculatorul de acasa nu am instalata tastatura in limba romana – am reinstalat Windows-ul si uite ca n-am mai reusit sa instalez si tastatura. Promit sa solutionez aceasta problema cat mai curand. Insa acest articol l-am scris la un calculator ce are tastatura in limba romana, in semn de respect 😉

   Sa inteleg ca nu esti de acord nici cu limbajul de mess.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *